Bullying: Cauze și Efecte

Este bullying-ul o formă a violenței pe baza de gen? Putem oare ajunge de la bullying la violență pe bază de gen?
Aici vom analiza cauzele, efectele și cum se manifestă fenomenul acesta pentru a putea înțelege mai bine ce se întâmplă.

Cauze:

Lipsa de educație despre bullying duce la informații greșite în societate, deoarece se bazează pe credințe proprii și nu pe știință, cultură, istorie, etc. De asemenea, pe fondul lipsei de educație influența grupului de prieteni sau colegi, a familiei și statutul social ajung să fie FOARTE PUTERNICE.
Stereotipurile despre bărbați și femei, băieți și fete, fiind convingeri sociale supra-generalizate care nu corespund cu realitatea fiecărei persoane în parte, duc la normalizarea abuzurilor și încălcarea aspirațiilor, dorințelor și drepturilor omului unic și individual.
Aceste stereotipuri pleacă de la lipsa de educație/culturalizare.

Exemplu: bărbații muncesc și sunt puternici, iar femeile stau acasă și au grijă de copii.

Toleranța la violență în tinerețe constituie o cauză foarte importantă a viitoarelor inegalități și nedreptăți deoarece reprezintă victima care acceptă înjosirea de orice fel (verbală, fizică etc) prin bullying. Persoana poate accepta aceste lucruri din mai multe motive:
-neputința de a pleca de lângă persoana agresoare; (admirație față de agresor/agresoare)
-manipularea proprie (deși victima este conștientă de gravitatea situației, ea vede doar părțile bune); (sunt în grup, chiar dacă mă ironizează, atunci când o să am nevoie, o să mă protejeze)
-inferiorizarea proprie (când victima îl vede pe agresor superior ei, ex: „el mă cunoaște mai bine”, ”are dreptate, nu e cine știe ce de capul meu și el vede asta”).

Dezvoltare:
Bullying-ul apare când o persoană folosește ironia intenționată pentru a umili pe cineva. Acesta poate fi asociat cu termeni de intimidare, terorizare, brutalizare.
Violența verbală constă în: insulte, amenințări, reproșuri, limbaj vulgar etc. Aceasta este o urmare a lipsei de educație, fiind prezentă în momente de nervozitate, irascibilitate, stare de rău și tristețe. De asemenea, agresorul se folosește de formele violenței pentru a-și arăta superioritatea sau pentru descărcarea frustrărilor.
Agresiunea fizică constă în folosirea forței fizice împotriva unei alte persoane, provocând vătămări corporale, răni, handicapuri sau, în cel mai rău caz, moartea persoanei. Ea poate avea aceleași urmări și motive ca violența verbală, fiind al doilea pas spre efectele grave.

Efecte:

Traumele apar după un moment de intensitate foarte mare, lăsând o amprentă puternică asupra psihicului. Aceste evenimente neplăcute și intense generează o sensibilizare excesivă a persoanei la emoțiile ulterioare. De exemplu, o persoană care a fost agresată fizic poate confunda deseori acțiunea de îmbrățișare cu cea de lovire și se va feri automat. De asemenea, se formează autopercepția de sine distorsionată atunci când victima, după ce a fost expusă constat la agresiuni o perioadă mai lungă de timp, suferă o schimbare involuntară a imaginii inițiale despre ea însăși, ajungând să nu-și mai recunoască calitățile. O persoană care nu se mai poate regăsi în ceea ce a fost și nu mai are control asupra sa, poate ajunge chiar și la acte grave de disperare.
Tulburările psihice sunt cele mai grave efecte ale traumei induse de violență: depresie, anxietate, fobii, bulimie sau anorexie, dependență de substanțe, PTSD. Acestea au un grad de gravitate atât de ridicat încât majoritatea tulburărilor psihice au nevoie de medicamentație și/sau spitalizare. De asemenea, persoanele în cauză pot ajunge chiar și la gesturi extreme.

Putem concluziona că unele cazuri de bullying pot fi asociate cu violența pe bază de gen. Așa că ajută-ne să luăm măsuri pentru a putea preveni violența pe bază de gen de mai târziu!

Autoare: Mădălina Negoiță și Ana Mitițescu, eleve la Colegiul Național „Matei Basarab”

Surse fotografii: vecteezy, pngtree

#DECIDESYA #GBV #GENDERBASEDVIOLENCE