Conform studiului PISA, Doar 1% dintre copiii de 15 ani sunt capabili să facă diferența dintre fapt și opinie, ceea ce este îngrijorător pentru realitatea în care trăim.
Ținând cont de acest context și de nevoia tinerilor de literație media, pe 30 aprilie 2022, în cadrul proiectului nostru, am demarat în școli ateliere de Media Literacy, în mai multe comunități din țară.
Prima parte a atelierului este dedicată introducerii în subiect și problemelor experimentate de tineri ca urmare a lipsei de literație media precum manipulare, stereotipuri, fake news, cyberbullying, iar în a doua parte a atelierului intervine un jurnalist invitat, fizic sau online, care să răspundă curiozităților tinerilor pe această temă.
Un elev din clasa a XI-a de la Colegiul Național Matei Basarab din București a concluzionat, la finalul atelierului, că este important să ne documentăm doar din surse oficiale și să nu ne lăsăm pradă manipulării din social media. Un alt coleg ne-a spus că este foarte important să nu rămânem indiferenți în fața nedreptăților din jur, pentru că astfel incorectitudinea câștigă și mai mult teren. Sunt gânduri sincere ale tinerilor după doar o oră de media literacy, ceea ce ne face să ne gândim ce impact ar avea mai multe astfel de ateliere în școli și să căutăm soluții pentru a continua cu acestea.
Ne-am propus ca până la finalul verii să ajungem în toate comunitățile pe care ni le-am propus initial și anume Oltenița, Cartojani – Roata de Jos, Chirnogi, București, Mizil, Valea Seacă, Gălbinași, Herăști, Isvoarele, Giurgiu, Bolintin Vale și Sascut.
Mulțumim cu recunoștință profesorilor și elevilor din școlile partenere și jurnaliștilor locali sau naționali care au acceptat această provocare!