O activitate importantă din cadrul proiectului nostru este elaborarea și aplicarea unui chestionar de evaluare a nevoilor cu privire la conținuturile considerate prioritare în predarea materiilor didactice numite în proiect și nevoile lor de resurse educaționale.
Așadar, înainte de a trece la crearea resurselor educaționale pe competențele sociale și civice din cadrul proiectului, ne consultăm cu dascălii de la catedră în privința acestora, prin intermediul unor interviuri de cercetare de nevoi.
Toate acestea au fost gândite întrucât ne dorim ca aceste materiale să fie cu adevărat de folos profesorilor și să ușureze munca acestora cu elevii.
Suntem recunoscători celor 36 de profesori care au acceptat provocarea la discuție legat de nevoile concrete de la catedră. Cu fiecare discuție cu profesorii, descoperim noi povești de viață motivaționale și oameni foarte pasionați și dedicați meseriei de dascăl.
Unul dintre profesorii cu care am avut onoarea să povestim este Loredana Alexandra Moga, profesor la Școala Gimnazială din Săbăreni, jud. Giurgiu. Loredana a pornit la drum, ca dascăl, de la premisa că oamenii au făurit trecutul și pe umerii fiecăruia dintre noi stă responsabilitatea de a contura viitorul personal și colectiv. Acum știe că gândurile bine intenționate de la momentul respectiv s-au izbit de o realitate educațională pentru care nu era încă pregătită, însă zi de zi caută soluții pentru toate provocările de la clasă și din comunitate. Printre provocările enumerate de Loredana amintim absenteismul de la școala online, analfabetismul (2-3 copii/clasă), manuale insuficiente, vechi și rupte, limbaj neadecvat al copiilor și necesitatea de a duce în școală multe materiale. Cu toate acestea, folosește la clasă medode non-formale din teatru, lucru pe echipe, schimb de experiență între clase și multe alte resurse alese cu grijă.
Motivați și de discuțiile interesante și valoroase din cadrul interviurilor, am început deja lucrul la resursele educaționale! Țineți aproape!