Discriminarea bazată pe gen

În acest articol vom analiza experiența unei fete în legătură cu discriminarea bazată pe gen.

Interviul:

Ai experimentat vreodată discriminarea bazată pe gen?

„Da, am experimentat, din păcate, în domeniul jocurilor video și pot să spun că este o situație destul de neplăcută având în vedere că sunt fată și că am această pasiune pentru jocuri, social media și așa mai departe.”

Care a fost reacția ta și cum te-ai simțit în legătură cu această situație?

„În primă fază reacția mea a fost una destul de neașteptată, deoarece eram foarte afectată de faptul că oamenii cu care colaboram în domeniul jocurilor nu mă acceptau și eram discriminată din princina faptului că sunt fată, spunând că nu ar trebui să mă joc pe calculator, ci că ar trebui să merg să gătesc sau să fac curățenie. M-au șocat aceste principii greșite ale unor bărbați.”

De ce crezi că au reacționat în acest fel?

Au reacționat în acest fel, tocmai pentru că aceștia nu au fost învățați și educați că genul nu contează, indiferent de ce îți place să faci. Din cauza lipsei de informare, mentalitatea lor nu s-a dezvoltat, ajungând să-i discrimineze pe ceilalți pe baza stereotipurilor.”

Cum ai reușit să nu te lași afectată și să continui ceea ce îți place?

Pe parcurs mi-am dat seama că nu ar trebui să-mi pese de ceea ce spun ei, deoarece este pasiunea mea. Atâta timp cât am mâini, un creier funcțional și pot face aceleași lucruri ca și ei, pot realiza tot ce-mi doresc. Astfel, am putut să experimentez oportunități foarte mari, reușind să câștig diferite concursuri de jocuri video.”

Concluzia:

Discriminarea în domeniul jocurilor video apare tot mai frecvent, din cauza stereotipurilor de tipul: bărbatul este „superior” și femeia „inferioară”.

Să explicăm: stereotipurile impun ideea că bărbatul este „superior”, deoarece se presupune că el are o capacitate mai mare de a gândi, fiind capabil să se descurce în orice activitate (IT, jocuri video), iar femeia este „inferioară”, pentru că ea nu are o educație aparte și aceasta are „rolul” de a avea grijă de familie, de a face curățenie și de a găti.

Aceste convingeri sunt departe de realitate, bărbatul și femeia fiind, de fapt, egali.

Pentru a elimina discriminarea, trebuie să promovăm educația și culturalizarea prin explicarea efectelor pe care acțiunile bazate pe stereotipuri le cauzează.

#DECIDESYA #GBV #GENDERBASEDVIOLENCE