ALEGE SĂ FII IMPLICAT!
PARTICIPARE PRIN EDUCAȚIE PENTRU DEMOCRAȚIE

Proiectul „Alege să fii implicat! Participare prin educație pentru democrație” este co-finanțat prin Programul Active Citizens Fund România parte a Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021, contract RO2020/ACF_A2_MM_05 și implementat de Asociația Transcena în parteneriat cu Asociația E-ROmnja Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome. Bugetul proiectului este de 88.249,20 Euro. Activitățile se vor desfășura în perioada 16 aprilie 2021 – 15 aprilie 2023 în județele Bacău, Călărași, Giurgiu, Prahova și în București și se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar care predau materii ce dezvoltă competențele sociale și civice ale elevilor.
Scopul proiectului este creșterea accesului la educație civică și democrație participativă în rândul elevilor de gimnaziu și liceu și al tinerilor profesori din județele Bacău, Călărași, Giurgiu și Prahova și București.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Creșterea gradului de formare a competențelor civice a 720 de elevi de gimnaziu și de liceu din județele Bacău, Călărași, Giurgiu, Prahova și București
  • Dezvoltarea competențelor de predare interactivă a educației civice și a democrației participative în rândul a 12 profesori de gimnaziu și liceu din județele Bacău, Călărași, Giurgiu și Prahova și București
  • Creșterea gradului de implicare civică a tinerilor – elevi din gimnaziu și liceu și profesori cu vârste de până în 35 de ani

Context
Problema la care se raportează proiectul de față este, în principal, varietatea redusă de resurse educaționale în domeniile educație civică, drepturile omului și participare cetățenească din învățământul preuniversitar. Proiectul își propune să răspundă nevoii de diversificare a instrumentelor disponibile pentru cadrele didactice prin crearea unor pachete de resurse educaționale compatibile cu discipline din trunchiul comun sau CDȘ precum: „Educație socială”, „Educație civică”, „Educație pentru dezvoltare”, „Drepturile omului”, „Educație interculturală”, „Educație pentru democrație”, „Educație civică”, „Drept internațional umanitar” și „Competențe în mass media”, dar și cu programele de istorie, limba română, religie și consiliere și dezvoltare personală din gimnaziu și liceu.

Beneficiarii proiectului vor fi 1050 de elevi, 480 de părinți, 327 de cadre didactice din școlile participante în proiect din județele Bacău, Călărași, Giurgiu, Prahova și din București și 468 de profesori, elevi și părinți din alte unități de învățământ în care vor fi promovate rezultatele proiectului.

Activitățile prin care vor fi atinse obiectivele sunt:

Crearea pachetelor de resurse educaționale
Vor fi create 20 de pachete de resurse educaționale de către un grup format din profesori de gimnaziu și liceu cu expertiză relevantă în domeniu, elevi, 1 specialist educație prin teatru, 1 specialist media și 1 psiholog.
Realizarea resurselor educaționale cu participarea elevilor din licee
10 materiale video de 7 minute fiecare vor fi realizate de către elevii din patru colegii și licee participante în proiect pe teme identificate de ei din ariile cetățenie participativă, democrație, implicare civică. Materialele video vor fi parte integrantă din resursele educaționale realizate în proiect și reflectă punctul de vedere al elevilor.
Testarea pachetelor de resurse educaționale
Testarea celor 20 de pachete de resurse educaționale create în proiect se va face în cele 12 școli participante în proiect pe parcursul unui an școlar. Rezultatele testării vor fi integrate în forma finală a resurselor educaționale.
Organizarea unor acțiuni de implicare cetățenească
Vor fi realizate de către elevi acțiuni de advocacy în cele 12 comunități din care fac parte unitățile de învățământ participante în proiect. Campaniile de advocacy pot fi adresate consiliului profesoral, autorității locale sau inspectoratului școlar.
Organizarea sesiunilor de formare
Vor fi organizate 3 sesiuni de formare cu 45 de profesori din județele menționate pentru dezvoltarea abilităților de predare interactivă în procesul de formarea a competențelor civice și sociale ale elevilor.
Diseminarea rezultatelor
Va fi creat un site special pentru proiect unde vor fi disponibile pachetele de resurse educative, informațiile despre derularea activităților și rezultatele proiectului. De asemenea vor fi create și distribuite două ghiduri în format hârtie.